Cum obțin ucrainenii PAȘAPOARTE românești ca să fugă din calea războiului

Cum obțin ucrainenii PAȘAPOARTE românești ca să fugă din calea războiului
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/03/2023, 18:44

Cetățenii ucraineni pot obține un pașaport românesc pe care îl pot folosi pentru a fugi din calea războiului, potrivit unei investigații a publicației ucrainene Vesti. Prețul unei astfel de „afaceri“ este comparativ cu cel al unei mașini vechi, arată jurnaliștii ucraineni.

„În investigația sa, Vesti.ua nu dorește să acuze niciunul dintre vecinii Ucrainei, ci doar să identifice problema existentă: mii și, probabil, chiar zeci de mii de cetățeni ai noștri obțin de ani de zile pașapoarte din alte țări. Iar odată cu izbucnirea războiului, procesul nu a făcut decât să se accelereze – poți cumpăra cetățenia română sau bulgară prin scheme ilegale la prețul unei mașini vechi“, arată jurnaliștii ucraineni.

„Nu este nevoie să aveți români în familie pentru a aplica pentru cetățenie“

Formula folosită de avocații care intermediază „afacerea” se bazează pe Legea cetățeniei, adoptată de România în 1991, lege prin care se recunoaște dreptul rezidenților din aceste teritorii și al descendenților acestora până la a treia generație (adică nepoții) de a-și redobândi cetățenia natală.

Astfel, clientul semnează un contract cu casa de avocatură, care îl va însoți din momentul în care se ridică documentele și până la eliberarea cărții de identitate cu stema României. În prima etapă, se va colecta un „dosar”, care va include un document care să confirme că strămoșii au locuit în Basarabia sau Bucovina. Aceasta este o pantă alunecoasă în întreaga procedură, arată jurnaliștii ucraineni.

Dosarul este depus apoi la Ministerul român al Justiției. Teoretic, e nevoie de prezența personală a clientului, dar, după cum au explicat consultanții, o pot face avocații companiei, iar „verificarea” nu este solicitată foarte des: românii vin în întâmpinarea nevoilor ucrainenilor care au dificultăți în a trece granița din cauza războiului.

Cât costă cetățenia română

Clientul primește, după depunerea documentelor, un cod digital, „DOSAR”, care poate fi folosit pentru a urmări evoluția cazului pe site-ul ANC. Din acest moment, începe verificarea atât a documentelor depuse, cât și a identității clientului. În timp ce verificarea este în curs de desfășurare, clientului i se cere să memoreze textul jurământului – trei rânduri în care un român neofit jură să „fie loial” noii sale patrii și poporului român, să „apere drepturile și interesele naționale” și să învețe noțiunile de bază ale limbii române, arată, arată Vesti.ua.

Procedura costă între 3 și 3.500 de euro, iar plata se face în trei tranșe, dar sunt și costuri suplimentare, de cca. 600 de euro. Jurnaliștii ucraineni mai arată cum poate fi contrafăcută întrega procedură. Potrivit „scenariului“ cu care a pornit la drum investigația, jurnalista Vesti.ua nu are rude nici în regiunea Cernăuți, nici în regiunea Odesa, dar vrea e să obțină cetățenia UE.

„Vom lucra cu arhivele. Și dacă vom găsi datele dumneavoastră, minunat, vom lucra cu ele. Dar pentru că au existat două războaie mondiale și represiuni din partea URSS, mai mult de 70% din informațiile din arhive pur și simplu lipses. În acest caz (și în majoritatea cazurilor exact asta se întâmplă), firma noastră de avocatură, în conformitate cu legea privind restaurarea fondului arhivistic al Ucrainei, poate restaura și produce documentele necesare“, a explicat un consiultant juridic pentru publicația ucraineană.

Din perspectiva statului ucrainean, chestiunea adăugării de date la metricele arhivistice este ilegală. Și totuși, de ce nimeni nu este pedepsit pentru o astfel de încălcare ar fi întrebarea firească. Răspunsul este că obținerea pașapoartelor intră în „unghiul mort” al legii, arată sursa citată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Fondatorul TikTok este cel mai bogat om din China. Ce avere are?